Széchenyi 2020

Szegényebbek a nyugdíjas nők

Illusztráció

 

 

 

 

 

 

Szegényebbek a nyugdíjas nők

 

 

A 8 millió tagot számláló, a SZEF Nyugdíjas Választmányát is tagjai sorában tudó FédérationEuropéennedesRetraités et desPersonnesAgées (Föderáció az Európai Nyugdíjasoknak és Idős Korúaknak) Nőbizottsága kiáltványt adott ki 2017. márc. 8-ra.

 

 

Március 8-ra a nemzetközi nőnap alkalmából a FERPA Nőbizottság hangsúlyozni kívánja azt a nehéz, bonyolult helyzetet, amivel az idősebb nők szembesülnek. Annak érdekében, hogy ezt a helyzetet megváltoztassuk, felhívjuk minden tagunkat, hogy vegyen részt a különböző találkozókon és demonstrációkon amelyeket a Nemzetközi Nőnap alkalmából rendeznek.

 

Különösen fontos ez ebben az évben, amikor az egyenlőség politikáját komoly veszély fenyegeti. A nők jogainak védelme, az igényes minőségi foglalkoztatás, az abortusz joga és a nemek együttes felelősségének garanciája legyen ott közös céljaink között.

 

A női integráció hiánya

 

A férfiak és nők közötti bérszakadék az eredménye a női integráció hiányának a munkahelyen. Más szóval, a foglalkoztatás egyenlőtlensége vezet a fizetési egyenlőtlenségre, ami lefordítva kisebb nyugdíjat is jelent a nők számára. Globális szinten a nők jövedelme a munkahelyi nyugdíjak alapján átlagosan 61% -a annak, amit a férfiak kapnak, ez azt is jelenti, hogy a nyugdíjas nők szegényebbek.

 

Fel kell felhívni a figyelmet a meglévő akadályokra, amelyek ebben a korcsoportban kizárják a nőket a foglalkoztatásból: ez a diszkrimináció a szülés és gyermekgondozás miatt van, továbbá amit a gyerekek, az idősek és eltartott személyek állami gondozási szolgáltatásainak hiányai okoznak, valamint azok az üzleti stratégiák, amelyek a férfiak alkalmaztatását helyezik előtérbe a nőkkel szemben. Ezeken túlmenően akadály a kormányok reakciós támadása, amely tudatosan károsítja a nők jogait és autonómiáját és újraéleszteni kívánja a háziasság kultúráját, és mi is szembesülünk a nemi sztereotípiákkal az üzletemberek részéről.

Az idős nők helyzete igen csekély mértékben látható csak. Ezért nekünk ki kell nyújtanunk kezünket az idősebb nők felé és elősegíteni az esélyegyenlőséget a társadalomnak ebben a rétegében is.

 

Az idősebb nők csoportja szenvedte el a legnagyobb egyenlőtlenséget az elmúlt évtizedekben és sok éven át volt ennek a csoportnak a legalacsonyabb jövedelme. És még ma is rendkívül sebezhetőek a szegénységre jutás tekintetében az erőforrások viszonylagos hiánya és a támogatás elégtelensége miatt akkor, amikor arra a legnagyobb szükség van.

 

Rászorultsági törvényt!

 

Szükségünk van egy rászorultsággal kapcsolatos törvényre, amely véget vet annak a komoly problémának, hogy a tapasztalat szerint sok idősebb nő az eltartottaival és azok családjaiban az elsődleges gondozást nyújtó.

 

Nem kétséges, hogy a pénzügyi, gazdasági és szociális válságnak rendkívül negatív hatása van a társadalom egészére, de nem szabad elfelejteni, hogy különösen komoly hatása van a nők megélhetési és foglalkoztatási feltételeire – olyan speciális hatások ezek, amelyeket figyelembe kell venni az olyan javaslatok kidolgozásánál, amelyek a helyzet javítására és ezeknek a problémáknak a felszámolására irányulnak.

 

A FERPA Nőbizottsága azon dolgozik, hogy megszabadítsa a társadalmat ezen problémáktól, ez az elérendő célja és meggyőződése, ha mindannyian együtt dolgozunk, akkor a javaslataink nagyobb nyilvánosságot kapnak.

 

Ana Martinez

a FERPA Nőbizottság elnöke

(fordította: Dr. Mayer Lajos)

 

( Az oldal csatolmányt tartalmaz, benne a FERPA mostani plakátja – Szerk.)

Az oldal csatolmányt tartalmaz.

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: