Széchenyi 2020

A SZEF egyeztetésre szólítja fel a kormányt

Illusztráció

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

Mi, aláíró szakszervezeti vezetők megdöbbenéssel olvastuk azt a törvénytervezetet, amelyet 2010. május 20-án – előzetes tájékoztatás nélkül – önálló képviselői indítványként nyújtottak be a parlamentnek.

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénytervezet kiterjed a minisztériumok, a központi államigazgatási szervek, azok területi és helyi szerveire, valamint – most először – a rendvédelmi szervek nem hivatásos szolgálati viszonyban álló (jelenleg közalkalmazotti jogállású) munkavállalóira is.

Nincs új kormánya az országnak, ugyanakkor a jelenlegi parlamentnek az egyik első intézkedése az lenne, amely lehetőséget teremtene olyan elbocsátásokra, miszerint indokolási kötelezettség nélkül bárkit, maximum két hónapi felmentési idővel az utcára lehetne tenni, s ez ellen nincs jogorvoslat.

A szakszervezetek – ezt az érintettek számára elfogadhatatlan lépést – úgy értékelik, hogy így nem érvényesülhet a felkért miniszterelnök, Orbán Viktor május 14-én, az Országgyűlés alakuló ülésén meghirdetett Nemzeti Együttműködés Rendszere.

A képviselői indítvány azonnali tárgyalása azt a látszatot keltheti, hogy azok alkotóinak nem áll szándékában a szociális partnerekkel, szakszervezetekkel való egyeztetés. A munkavállalók nagy tömegét érintő foglalkoztatási jogszabály hatályon kívül helyezése, új szabályok megalkotása minimum azt igényli, hogy a hatályos Jogalkotási törvény, a Munka Törvénykönyve előírásai szerint, előzetes egyeztetésre hívják az érdekképviseleteket.

Mi komolyan vesszük a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szóló nyilatkozatot, s ezt kérjük a Magyar Köztársaság Országgyűlésétől is!

Budapest, 2010. május 21.

Dr. Agg Géza elnök, Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége
Dr. Bárdos Judit főtitkár, Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete
Fehér József főtitkár, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete
Varga László elnök, Szakszervezetek Együttműködési Fóruma


A közlemény kiadásának hátteréről ITT OLVASHATNAK az érdeklődők.

Az oldal csatolmányt tartalmaz.

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: