Széchenyi 2020

A legnagyobb konföderáció szolidáris a Közdemoszszal

Illusztráció

Szolidáris a közszolgálatban dolgozókkal az új érdekvédelmi konföderáció, a tagok többségét tömörítő Magyar Szakszervezeti Szövetség. Az MSZSZ egyetért a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (Közdemosz) 20 százalékos béremelési követelésével, ezért elnöksége a napokban dönt arról, hogy a tervezett akciók közül melyikhez, s milyen formában csatlakozzanak.

Az elsők között biztosítja szolidaritásáról a béremelésükért küzdő közszolgálatban dolgozókat a legnagyobb hazai konföderáció, a decemberben alakult Magyar Szakszervezeti Szövetség. Az MSZSZ támogatja a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (Közdemosz) bejelentett demonstrációsorozatát. Arról azonban, hogy a mintegy 250 ezer tagot tömörítő szervezet mikor, milyen formában vesz részt a Közdemosz megmozdulásain, a konföderáció elnöksége fog dönteni, várhatóan a hét végén. A szövetség méltatlannak és felháborítónak tartja, hogy az ágazatban hat éve nem emelkedtek a bérek, s a jogos felzárkóztatási követelést a mai napig nem teljesítette a kormány.

Mint ismert, a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságát 2013. november 18-án öt országos konföderációhoz tartozó 28 közszolgálati szakszervezet alakította meg azzal a céllal, hogy 20 százalékos béremelést harcoljon ki az ágazatban dolgozók számára. A béremelésről a bizottság legutóbb december 16-án tárgyalt a kormányzat képviselőivel, akik nem vitatták a követelés jogosságát, s állítólag nem is tekintik lezártnak a tárgyalásokat, de új ajánlattal azóta sem álltak elő.

A Közdemosz hamarosan kezdődő akciósorozata részeként először január 25-én civil szervezetek „Szabad Oktatásért” címet viselő demonstrációjához csatlakoznak, majd február 21-22-én „Közpanasz 1365 percben” címmel közszolgálati panasznapokat tartanak, február 23-án pedig a közszolgálati szegények megsegítésére jótékonysági koncertet rendeznek.

Az MSZSZ egyébként a Közdemosztól függetlenül is részt vesz a szabad oktatásért szervezett tüntetésen, s a hétvégi ülésen döntenek az elnökség tagjai arról, hogy mozgósítják-e erre a napra – január 25-ére - a tagszervezeteiket.

Pataky Péter elnök              Székely Tamás alelnök           Varga László alelnök

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: