Széchenyi 2020

A közszolgálati szakszervezetek társadalmi érdekegyeztető kerekasztalt javasolnak

Illusztráció

A közleményben emlékeztettek, hogy a közszolgálati szakszervezetek vezetői december 9-én, kedden "kénytelenek voltak felállni" a kormánnyal - az OKÉT keretében - folytatott bértárgyalásokról, mert a kormány - amely a közszolgálati szakszervezetek esetében a munkáltató is - "nemet mondott a közszolgálati keresetek jövő évi emelésére".

Az OKÉT munkavállalói oldalának szakszervezetei pénteken ismét tanácskoztak a helyzetről, és ezután azt javasolták, hogy ismét kezdjen működni a Közszolgálati Demonstrációs és Sztrájk Bizottság (KÖZDEMOSZ) - mint létező és a kormányzat által is elismert - jogintézmény, valamint hozzanak létre egy társadalmi érdekegyeztető kerekasztalt - közölték a szakszervezetek.

Tárgyaltak a vasárnapra és keddre meghirdetett tüntetésekről is. Erről a közleményben azt írták, hogy "az indokolt és jogszerű civil politikai törekvések jelentős része azonos a szakszervezeti célokkal, de vannak, amelyek eltérnek az érdekképviseleti céloktól és munkaformáktól". Hozzátették: az OKÉT munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek - miközben üdvözlik a civil és társadalmi tiltakozó mozgalmakat - "a jog szabta keretek között és intézményes formában folytatják a közszféra dolgozóinak érdekvédelmét", "hatalmi-politikai és pártpolitikai mozzanatok nélkül, és adott esetben a civil szervezetek kiemelkedő támogatásával".

Jelezték azt is, hogy együttműködnek a versenyszféra munkavállalóit képviselő szakszervezetekkel, annak érdekében, hogy az egyesült nyomásgyakorló erő, a munkavállalói szolidaritás eredményes legyen valamennyi magyar munkavállaló javára.

Forrás: MTI

Az eredeti közlemény teljes szövege a csatolmányban olvasható.

Az oldal csatolmányt tartalmaz.

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: