Széchenyi 2020

Elég volt a megosztásból és az ígérgetésekből!

Illusztráció

Július elseje két szempontból is fontos ünnep lenne - az egészségügyi dolgozók és a közszolgálati tisztviselők ünnepe. Csak lenne! E két szektor dolgozóinak már évek óta nincs miért ünnepelniük, ugyanis béreik nemhogy munkájuk megbecsülését nem tükrözik, hanem sok esetben még a megélhetésükhöz sem elegendőek!

Ez az állapot tarthatatlan!

Az egészségügy és a közszféra dolgozóinak egyre nagyobb hányada kényszerül a létminimum alatti fizetésből megélni, vagyis inkább vegetálni. Felháborítónak tartjuk, hogy az állam és a társadalom szolgálatát ellátó munkavállalók ilyen méltatlan helyzetbe kerültek, s hogy e helyzet megoldását a kormányzat felelőtlen módon elodázta vagy éppen megosztó döntéseivel és politikájával csak tovább mélyítette.

A 2016-os költségvetési tervben sem az egészségügyre, sem a közszolgálati területre szánt források nem biztosítanak megfelelő fedezetet az ott dolgozók keresetének megfelelő mértékű emelésére, tisztes megélhetésük megteremtésére.

Bár születtek részmegállapodások és ígéretek életpályamodellekről, de tényleges béremelésben a közszféra dolgozóinak igen nagy része már több mint 7 éve nem részesült, hiszen a béreiket még a pénzügyi és gazdasági válság kezdetekor, 2008-ban befagyasztották, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és tagszervezetei tárgyalási kezdeményeit és javaslatait pedig a kormányzat képviselői rendre visszautasították az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács egyeztetésein.

Elég volt abból, hogy hamis ígérgetésekkel és munkavállalókat egymás ellen fordító döntésekkel akarják megosztani a közszféra egységét!

A SZEF Szövetségi Tanácsa felszólítja a kormányt, hogy a lehető leghamarabb orvosolja a közszolgálatban dolgozó munkavállalók tarthatatlan bérhelyzetét, folytasson érdemi tárgyalásokat és minél hamarabb kössön bérmegállapodást a közszféra egyetlen reprezentatív szakszervezeti konföderációjával, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma felhívja tagszervezeteit, azok tagságát és felkéri a lakosságot is, hogy támogassák a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által meghirdetett közszolgálati szolidaritási akciót és tűzzék ki ennek jeléül a kék szalagot, valamint hogy vegyenek részt a 2015. július 1-jei az Őszintén az Egészségügyről Akciócsoport által szervezett demonstráción és személyes jelenlétükkel támogassák az egészségügyben dolgozók jogos követeléseit!

Budapest, 2015. június 30.

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Szövetségi Tanácsa

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: