Széchenyi 2020

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság

Kép

Az EGSZB/ECOSOC, azaz az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (European Economic and Social Committee) az Európai Unió konzultatív szerve. 1957-es alapítása óta szakértői tanácsokkal látja el a főbb uniós intézményeket (Európai Bizottság, EU Tanácsa, Európai Parlament).

Véleményezi a javasolt európai jogszabályokat, illetve „saját kezdeményezésű véleményt” is készít azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, amelyekkel meggyőződése szerint foglalkozni kell. Egyik legfontosabb feladata, hogy hídszerepet töltsön be az európai intézmények és az úgynevezett „szervezett civil társadalom” között. A civil társadalmi szervezetekkel való strukturált párbeszéd kialakítása révén ösztönzőleg kíván hatni azok szerepére az EU tagállamaiban és a világ más országaiban egyaránt.

Tagjai gazdasági, szociális és kulturális érdekek széles körét képviselik hazájukban. Munkájukat három csoportba osztva végzik: „Munkaadók”, „Munkavállalók” és „Egyéb érdekcsoportok” (mezőgazdasági termelők, fogyasztók, környezetvédők, családok, civil szervezetek, stb.).

Az Európai Gazdasági Szociális Bizottság vezetősége 2010 és 2013 között

Az Európai Gazdasági Szociális Bizottság munkavállalói (II-es) csoportjának tagjai által betöltött tisztségek 2010 és 2013 között

Honlap: http://eesc.europa.eu

Magyar nyelvű honlap: http://www.eesc.europa.eu/index_hu.asp


Az EGSZB által elfogadott vélemények magyar nyelven itt olvashatók.

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: