Széchenyi 2020

Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége

Kép

Az EPSU-t, azaz a Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetségét (European Federation of Public Service Unions) 1978-ban alapították. Jelenleg 217 szakszervezetet, és ezáltal mintegy 8 millió közszférában dolgozót tömörít. Az ETUC-on belül ez a legnagyobb ipari föderáció.

Az EPSU különböző iparágakat tömörít a közszférán belül (a posta, a telekommunikáció és a közlekedés területén dolgozók és tanárok kivételével), magában foglalja az olyan dolgozók szervezeteit is, akik olyan nemzetközi ügynökségeknek dolgoznak, amelyeket államok együttműködésével vagy kormányzati hatóságok alapítottak. A szövetség célja, hogy képviselje a közszolgálatban dolgozók érdekeit.

Az ETUC szervezeti átalakítása óta az EPSU 2 képviselője kap helyet az ETUC Végrehajtó Bizottságában és jelen van az ETUC delegációjában a Szociális Dialógus Bizottságában is. Az EPSU rotációs rendszerben (2 évenként) váltja egymást 3 másik ipari szövetséggel az ETUC Irányító Bizottságában.

2004-ben együttműködési megállapodást kötött az EPSU-val (a Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetségével), és napirenden van a két szervezet egybeolvasztása is.

A SZEF tagszervezetei közül tagja a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ).

Honlap: http://epsu.org

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: