Széchenyi 2020

Közszolgálatban Dolgozók Európai Szövetsége

Kép

Az 1966-ban alapított szervezet a keresztény és egyéb demokratikus szakszervezeteket tömöríti. 55 tagszervezete közszolgálati alkalmazottakat tömörítő szakszervezet a következő országokból: Ausztria, Albánia, Belgium, Svájc, Csehország, Németország, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Horvátország, Olaszország, Írország, Luxembourg, Litvánia, Lettország, Málta, Hollandia, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovákia és az Egyesült Királyság.

Az EUROFEDOP, azaz a Közszolgálatban Dolgozók Európai Szövetsége (European Federation of Public Service Emlployees) alapvető célja, hogy Európa-szerte elősegítse az együttműködést a közszolgálati szakszervezetek között és képviselje a közszolgálatban dolgozók érdekeit az Európai Unióban. Ahhoz, hogy ezt elérje, az EUROFEDOP támogatja az ún. Európai Szociális Dialógus létrehozását a közszférában mind formálisan, mind informálisan.

A tagok közötti együttműködés elősegítésére hét ipari tanácsot hoztak létre: postai szolgáltatások és telekommunikáció, helyi és regionális hatóságok, minisztériumok és államháztartás, egészségügyi szolgáltatások, rendőrség, honvédelem és igazságügy. A tanácsok feladatai főként abból állnak, hogy kölcsönösen információt szolgáltassanak, határozatokat fogadnak el a saját szektorukat illetően, illetve informálják és tanácsot adjanak az EUFOFEDOP Végrehajtó Bizottságának.

Az EUROFEDOP 11. kongresszusán, amelyet 2007 áprilisában tartottak, Fritz Neugebauert választották meg elnöknek. A jelenlegi titkár Bert Van Caelenberg.

Az EUROFEDOP 2008. december 1-vel tagja lett a CESI-nek (Független Szakszervezetek Európai Szövetsége), azzal a céllal, hogy együttműködésüket még szorosabbra fűzzék. A KSZSZ elnöke tagja az EUROFEDOP Végrehajtó Bizottságának.

A SZEF tagszervezetei közül tagja a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetség.

Honlap: http://eurofedop.org

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: