Széchenyi 2020

Nyugdíjas és Idős Emberek Európai Szövetsége

Kép

A nyugdíjasokat és az idősebbeket nem kezelhetik másodrendű állampolgárokként, úgy, mint akik csupán a társadalom oldalvizén evezve nem rendelkeznek beleszólással annak politikai, gazdasági, szociális és kulturális életébe.

Jelenleg az Európai Unióban több mint 70 millióan múltak el 60 évesek, ez 10 szavazópolgárból megközelítőleg 3-4-et jelent. Az ő munkájuk, a politikai, szociális és érdekképviseleti elkötelezettségük segíthet az unió építésében. Küzdeni kell azért, hogy aktív szerepet játszhassanak az európai szintű döntéshozatalban.

Az 1993-ban alapított Nyugdíjas és Idős Emberek Európai Szövetsége (FERPA) tagja az Európai Szakszervezeti Szövetségnek (ETUC), s politikájukat folyamatosan összehangolják, főként a szociális biztonság, szociális védelem, egészségügy, a szociális kirekesztés és a szegénység elleni küzdelem területén. 10 milliós tagsága a legreprezentatívabb európai nyugdíjas szövetséggé teszi.

Az európai és a tagállami szintű jogalkotás és politikai iránykijelölés során erős lobbitevékenységet fejt ki az érintett európai és nemzeti intézmények kormányok felé (Európai Bizottság, Európai Tanács).

A SZEF szervezetei közül tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya.

Honlap: http://ferpa.etuc.org

Az oldal csatolmányt tartalmaz.

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: