Széchenyi 2020

Nemzetközi Munkaügyi Szervezet

Kép

Az ILO-t, azaz a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (International Labour Organisation) 1919-ben alapították, 1946-ban az ENSZ első specializált ügynöksége lett. Az ILO az egyetlen háromoldalú ENSZ-ügynökség, amely közös asztalhoz tereli a kormányok, a munkaadók és a munkavállalók képviselőit, hogy közösen alakítsák politikákat és a programokat.

Fő célja, hogy elősegítse a férfiak és a nők tisztességes és termelékeny munkát végezhessenek a szabadság, egyenlőség, biztonság és emberi méltóság körülményei között, valamint a munkához kapcsolódó jogok előmozdítása, tisztességes munkalehetőségek elősegítése, a szociális védelem fokozása és a dialógus erősítése a munkával kapcsolatos kérdések kezelésében. A szociális igazságosság és a nemzetközileg elismert emberi- és munkajogok hangsúlyozásával az intézmény folytatja az alapító küldetés megvalósítását, miszerint a munkaügyi béke elengedhetetlen a prosperitáshoz.

Az ILO a következő területek emelte ki hangsúlyosan:

  • a munkaegészséggel- és biztonsággal kapcsolatos szabályozások erősítése,
  • az egyenlő esélyek érvényesülésének előmozdítása,
  • a tásadalmi kirekesztés elleni harc, valamint
  • a munkahelyen az emberi méltóság megőrzését szolgáló intézkedések érvényesülésének elősegítése.

Az ILO az a globális testület, amely felelős a nemzetközi munkaügyi szabályok felsorakoztatásáért és átlátásáért. A tagországaival együtt dolgozva az ILO igyekszik biztosítani, hogy a munkaügyi szabályokat úgy elméletben, mint gyakorlatban betartsák.

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: