Tisztes Munka Világnapja 2013

Illusztráció

Október 7-e a Tisztes Munka Világnapja, melynek alkalmából idén is a világ számos pontján, különböző akciókkal hívják fel a szakszervezetek a figyelmet arra, hogy munkavállalók tízmilliói dolgoznak tisztességtelen feltételekkel, embertelen körülmények között, törvénytelenül.

Mi a Tisztes Munka?

A tisztes munka, a legáltalánosabb szakmai értelmezés szerint, lényegében egy olyan fejlődési pályát jelent a munka világában, amely ötvözi a versenyképességet és a társadalmi igazságosságot, amikor a gazdasági és szociális fejlődés kéz a kézben halad, s ily módon tudatosan elkerülhető az országokon belüli és országok közötti gazdasági és szociális egyenlőtlenségek további elmélyülése. Amennyiben megvalósul ez a fejlődési út, annak eredménye, a tisztességes munka az egyén szintjén abban nyilvánul meg, hogy az embereknek lehetőségük van produktív (hasznos) munkavégzésre, amely fair jövedelmet biztosít számukra; a munkakörülmények biztonságosak; a szociális védelmi rendszerek megfelelő biztonságot nyújtanak a munkavállalóknak és családtagjaiknak; a munka esélyt ad a személyes fejlődésre és a társadalmi integrálódásra; az embereknek lehetőségük van arra, hogy részt vehessenek a rájuk vonatkozó döntések meghozatalában, hogy kifejezhessék véleményüket és szabadon szerveződhessenek érdekeik kifejezésére és megvédésére.

A fogalmat eredetileg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (International Labour Organisation, ILO) vezette be a nemzetközi életbe, azon vita keretében, amelyet az ILO 185 tagországának képviselői, 1999-ben, a nemzetközi szervezet átfogó, XXI. századi céljáról folytattak.

Miért fontos a tisztes munka?

A földön minden embernek lehetősége kellene, hogy legyen a munkára, amelyből biztosíthatja alapvető megélhetését. Ennek elérésében a foglalkoztatásnak kulcsszerepe van. Ezért kell minden kormányt felhívni arra, hogy foglalkozzon többet a munkahelyteremtéssel. És nem akármilyen munkahelyek teremtésével, hanem tisztes munkahelyekével.

Habár sokszor halljuk azt az érvet, hogy az országok nem engedhetik meg maguknak a magasabb béreket és jobb feltételeket, ezt a rövidlátó gondolatot hamar cáfolnák a hosszú távú eredmények. Ezért a legjobb mód a globális szegénység leküzdésére a Tisztes Munka. A legtöbb ember számára a tisztes munka hiánya egyenlő a szegénységgel.

A tisztességes munka hiányára utal például, ha egy országban:

- magas a munkanélküliség és a munkalehetőség hiánya miatt különösen nagy a szegénység,

- tömegesen és ismétlődően megsértik a munkavállalók jogait,

- hiányzik az alapvető jövedelembiztonság,

- a munkahelyeken bizonytalanság és félelem uralkodik,

- akadályokba ütközik a szakszervezeti vagy munkáltatói szervezkedés, a tisztségviselők félnek a retorzióktól, stb. 

Mit tesz a SZEFIT?

Idén a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata (SZEFIT) egyrészt egy plakátkampánnyal, másrészt egy más szakszervezeti konföderációk ifjúsági szervezeteivel közösen szervezett flashmob (villámcsődület) akcióval igyekszik felhívni a figyelmet a tisztes munka fontosságára.

A plakátkampány a SZEFIT úgynevezett DECENT projektje (www.decentprojekt.hu) keretében valósul meg, amelyet a Norvég Alap támogat a Globális alap a méltányos munka és a háromoldalú párbeszéd előmozdításáért pályázat keretében. Az októberben Budapest-szerte megjelenő city-light plakátok különböző szakmák (pl. mentős, tanár, művész, médiadolgozó, rendőr, könyvtáros, köztisztviselő, stb.) képviselőit ábrázolják munkavégzés közben, ezzel hívva fel a figyelmet arra, hogy a tisztes munka mindenkinek jár.

A flashmob akció 2013. október 7.-én 16:00-tól valósul meg a Deák téren, ahol szakszervezeti fiatalok egy csoportja igyekszik figyelemfelkeltő akciójával népszerűsíteni a tisztes munka koncepcióját és megemlékezni a Tisztes Munka Világnapjáról. A megmozdulásra természetesen várjuk a sajtó képviselőit is.

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: