ETUI Ifjúsági Vezetőképzés 3.

Illusztráció

A tréning harmadik, utolsó hetét megelőző hónapok – a második hét előtti időszakhoz hasonlóan – aktívan teltek. A választott témát (szakszervezeti jogok és a tagság védelme) még alaposabban analizálva a szervezési stratégia került vizsgálat alá vállalati szinten öt ország (Románia, Dánia, Írország, Lengyelország és Magyarország) hat munkahelyén.

A különböző nemzeti kontextus megértése után feltárultak a szakszervezetek gyengeségei és erősségei. Világossá vált, hogy a hasonló történelmi múlttal rendelkező országok hasonló problémával küzdenek a szervezettség területén, mint Dánia, ahol 70% körüli a szakszervezeti tagság, de eltérések mutatkoztak a tagdíjfizetés mértékében, illetve az így befolyt összeg felhasználását illetően is. A kutatásról készített prezentáció a második nap került bemutatásra Tom Vrijens, az ETUC Youth Commitee elnöke előtt, aki a beszámolók meghallgatása után számos észrevételt, és építő kritikát fogalmazott meg.

A Varsóban és Brüsszelben töltött napokhoz hasonlóan a kurzus utolsó hete is tanulással telt, csoportos munkákkal, egyéni feladatmegoldásokkal, vitákkal kerültünk közelebb a szakszervezeti munka európai szintjéhez. Előadások, tanulmányi látogatások során ismerkedhettünk az ír szakszervezetek munkájával. Elsőként Frank Vaughan mutatta be az ICTU – Irish Congress of Trade Unions tevékenységét. Az ICTU az Ír sziget legnagyobb civil társadalmi szervezete, amely mintegy 800 000 ember nevében képvisel és kampányol. Jelenleg 44 szövetség kapcsolódik hozzá a határ észak és déli oldalán egyaránt. Az ír történelem ikonikus helyén, a Liberty Hall-ban Ethel Buckley előadásán keresztül nyerhettünk bepillantást a SIPTU – Services Industrial Professional and Technical Union munkájába, utána Grace Williams ismertette az IMPACT – Irish Muncipal, Public and Civil Trade Union tevékenységét.

Kritikusan szemlélve a három „face-to-face” hetet illetve a közben eltelt hónapokat, megítélésem szerint a képzés igen hasznosnak bizonyult. Bár elsősorban az európai szinttel kerültem közelebbi kapcsolatba, de látva számos európai példát, megismerve számos személyes tapasztalatot úgy érzem, hogy az itthoni szakszervezeti életben is tudom hasznosítani a tanultakat.

Kerék Eszter KKDSZ alapszervezeti titkár, SZEFIT alelnök

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: