CEYTUN 8 - Igazságos mobilitást az EU-ban

Illusztráció

Idén tavasszal megrendezésre került a Central European Young Trade Unionist Network (CEYTUN- magyarul: Közép-európai Szakszervezeti Fiatalok Hálózata) 8. konferenciája, melyen a 6 tagország (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország és Szlovákia) szakszervezeteit közel 40 fiatal képviselte. A konferencia központi témája a „fair” mobilitás, az igazságos munkaerőpiaci áramlás Európán belül.

Az első nap a megnyitót követően a résztvevők Andor László előadását hallgathatták meg a munkaerő-áramlás gazdasági okairól és következményeiről. Felhívta a figyelmet többek között a gazdasági válság következményeire, Kelet- és Nyugat-Európa különbségeire és a ”post-workors” jelenségre.

A vacsorát követően a témához szorosan kapcsolódó film közös megnézése és megvitatása következett.

A második napon két párhuzamosan zajló workshop miatt a résztvevők két kisebb csoportra oszlottak. Majd rövid szünetet követően a csoportok helyet cseréltek. A tapasztalatok megvitatására már csak az ebéd után került sor.

Az egyik helyszínen a résztvevők arra keresték a választ, hogy mit tehet a hazai szakszervezet vagy maga az EU az igazságos mobilitás biztosítása érdekében

 A legfontosabb felmerült problémák a nyelvtudás hiánya, a nem azonos bérek és a nem azonos jogok.

A másik –igazán interaktív- workshopon pedig valós történeteket osztottak meg a jelenlévők mobil munkavállalók sikereiről és kudarcairól, ezek lehetséges okairól, a segítségnyújtás formáiról.

A délután folyamán a résztvevők ellátogattak Münchenbe, ahol a sörgyár működésébe és munkájába pillanthattak be.

A harmadik napon sor került a konferencián elhangzottak összegzésére és egy kiáltvány közös megfogalmazására, melyben a 6 tagállam összegezte mit tehet, és mit kell tennie az EU-nak az igazságos munkavállalás biztosítása érdekében.   

Kiemelték:

- a szabad mozgáshoz való jog az önkéntes mobilitás fontosságát,

- az igazságos munkakörülmények jelentőségét,

- és az egyenlő munkáért fizetett egyenlő bért, mint alapelvet

A CEYTUN tagok javaslatokat fogalmaztak meg e cél elérése érdekében. A közös kiáltvány itt olvasható.

Valamint megtervezték a következő, 9. CEYTUN konferencia részleteit.

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: