Elég volt a beszédből! – Cselekedjenek MOST!

Illusztráció

A német DGB és a francia Cfdt és CFTC Alternatív Ifjúsági Csúcstalálkozót rendezett 2013. július 3-án Berlinben az Ifjúsági Garanciaprogramok finanszírozásának biztosításáért. Az esemény fő célja az volt, hogy felhívják a döntéshozók, elsősorban Angela Merkel német kancellár figyelmét a fiatalok követeléseire.

Az eseményt Michael Sommer, a DGB elnöke nyitotta meg, aki megerősítette a plakátokon hirdetett szlogent: „Elég volt a beszédből! – Cselekedjenek MOST!” a fiatalok helyzetének javítása érdekében. Véleménye szerint, ha a bankok megmentésére tudtak súlyos százmilliárdokat áldozni, akkor az ifjúsági garanciaprogramok bevezetésére elkülönített 6 milliárd euró egy vicc. Elítélte ugyanakkor a generációk közötti feszültségkeltést. Mint mondta, az ifjúságnak meg kell fogalmaznia a követeléseit, amelyeket a DGB támogat és a saját eszközeivel erősít. Ezért tették lehetővé a találkozót, s teszik lehetővé 6 hónap múlva újra, hogy ellenőrizzék a fejleményeket, s szükség esetén újabb akciót szervezzenek.

Florian Haggenmiller a DGB ifjúsági titkára beszédében kiemelte, hogy jelenleg közel 6 millió fiatal munkanélküli van az Európai Unióban. A munkanélküliségi ráta ezeknek a fiataloknak a körében az általános munkanélküliségi ráta több mint kétszerese. Fel kell hagyni a megszorítások politikájával és inkább befektetéseket kell tenni. A fiataloknak szükségük van az Ifjúsági Garanciára, amelynek bevezetése azonban az ILO kimutatása szerint csak az Eurózóna országaiban 21 milliárd euróba kerülne, így az eddig az EU költségvetésében erre a célra elkülönítetett 6 milliárd eurós összeg – amely nem is új forrás, hanem az ESZA-ból került átcsoportosításra – semmiképpen sem lenne elegendő. Ugyanakkor a semmittevés éves szinten 153 milliárd euróba kerül az EU-nak, amely költségvetésének 1,2%-a.

 

Ezt követően egy pódiumbeszélgetésre került sor, melynek során különböző országok fiatal szakszervezeti vezetői ismertették hazájuk és az ott élő fiatalok helyzetét. A legsúlyosabb helyzet, több mint 62%-os ifjúsági munkanélküliségi rátával talán Görögországban van, így érthető módon ők gyökeres változást sürgetnek az európai politikában, s tartanak a radikalizálódástól. Írországban a bevándorló fiatalok jelentenek problémát, míg Olaszországban az egyre erősödő bizalmatlanság a politikával és magával az Európai Unióval szemben. Lengyelországban a nagyarányú fiatal munkanélküli mellett magas azoknak a száma is, akik csak atipikus foglalkoztatásban tudtak elhelyezkedni, ugyanakkor nincs szociális párbeszéd és sok a kivándorló, akik félő, hogy nem is térnek vissza. Spanyolországban a jelenlegi az egyik legjobban képzett generáció, mégis esélytelen, hogy munkát találjanak. Franciaországban a populizmus és a képzéshez való hozzáférés a fő problémaforrás, Portugáliában pedig a családalapítás lehetőségétől esnek el a fiatalok a bizonytalan megélhetés miatt. A német felszólaló kiemelte, bár a 7,5%-os ifjúsági munkanélküliségi ráta miatt úgy tűnhet, Németország a „zöld sziget” ebben a válságos helyzetben, a helyzetünk koránt sem ilyen bíztató, hiszen e mögött a relatíve alacsony érték mögött sok atipikus foglalkoztatott fiatal vagy éppen fizetés nélküli gyakorlatot teljesítő fiatal bújik meg. A felszólalók közösen hangsúlyozták egy erősebb, szolidárisabb Európai Unió szükségességét és a közös fellépés fontosságát, hiszen Európa az európai állampolgárokért, az emberekért kell legyen, nem pedig a vállalatokért.

 

A legfontosabb követelések – amelyet aztán a pódiumbeszélgetésen résztvevők személyesen is elmondhattak egy rövid találkozó alkalmával Angela Merkelnek, míg a kisebbfajta tömeg a parlament előtt demonstrált – a következők:

- Készüljön azonnali cselekvési program a fiatalok foglalkoztatásának növelésére. Vezessék be az Ifjúsági Garanciaprogramot és biztosítsák a megfelelő finanszírozását.

- Az ESZA ifjúsági munkanélküliség leküzdésére fordítható forrásai könnyebben lehívhatóak legyenek.

- Legyenek Európa-szerte kötelezően érvényes normái a szakmai gyakorlatoknak.

- Hosszú távú koncepciókat vezessenek be a rövidtávú, kis lélegzetvételű akciók helyett az oktatásban.

- A jövőnk és a növekedés biztosítása érdekében vezessenek be az EU-s befektetési programot az ipar, a képzés és a közlekedés fejlesztésére.

A megmozduláson mintegy 220 német és 50 egyéb európai országokból érkező szakszervezeti fiatal vett részt. Magyarországról a SZEFIT mellett az MSZOSZ, a Fiatalok Ligája és a MOSZIT is képviseltette magát.

A SZEFIT képviseletében a rendezvényen részt vett és a beszámolót készítette:

Nagy Viktória

SZEFIT elnök

 

További információk németül elérhetőek: http://jugend.dgb.de/meldungen/dgb-jugend/++co++77ed1818-e3f7-11e2-9507-525400808b5c

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: