Ifjúsági Garancia - Újratöltve!

Illusztráció

2017. február 16-án a fiatalok foglalkoztatásának növelése érdekében tett kormányzati lépésekről, az Ifjúsági Garancia (IG) bevezetéséről, a támogatási lehetőségekről, valamint az eddigi intézkedések eredményeiről rendezett nemzetközi szakmai konferenciát a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkársága.

 

Köszöntőjében Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár kiemelte, már az első két év jelentős eredményeket hozott hazánkban a fiatalok foglalkoztatása terén, hiszen a 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátáaja 12,7 %-ra csökkent, ami uniós összehasonlításban a hatodik legkedvezőbb érték.

Az államtitkár elmondta, hogy a magyarországi indulása óta eltelt két évben csaknem 58 ezer 25 év alatti fiatal továbblépését segítette az Ifjúsági Garancia program. A 2022-ig tartó kezdeményezésre összesen 200 milliárd forintot fordít az állam, elsősorban uniós forrásból, amelynek segítségével lehetőség nyílik a munkaerőpiacon keresett szakképzettség vagy egy önálló vállalkozás elindításához szükséges készségek megszerzésének elősegítésére, illetve a fiatalok támogatott foglalkoztatására is.

Az államtitkár bejelentette egyúttal, hogy mostantól online is lehet jelentkezni az ifjúsági garancia rendszerre. Az ifjúsági garancia immár Facebookon is elérhető.

Cseresnyés ugyanakkor kiemelte, hogy az eddigi eredményekkel nem lehet megelégedni, hiszen a fiatalkori munkanélküliség csökkentése, megelőzése korunk egyik legnagyobb kihívása, miközben viszont több munkáltató munkaerőhiányra panaszkodik. Megjegyezte: a munkaerő kereslet és kínálat egyensúlytalansága egyúttal rámutat az oktatási-, képzési rendszerek, a munkaerőpiaci prognózisok, a mobilitási lehetőségek hiányosságaira.

Fotó: MTI

Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa felszólalásában szintén méltatta az ifjúsági garancia rendszer eddigi eredményeit.  A rendszer  2013-as indulás óta Európa szerte 5,5 millióról 4,2 millióra csökkent az ifjúsági munkanélküliek száma. 

A biztos kitért arra, hogy váratlanul nagy sikert aratott az Európai Szolidaritási Testület tavaly decemberben indult kezdeményezése, melynek keretében a 18-30 éves fiatalok önkéntesnek mehetnek, vagy szakmai tapasztalatot szerezhetnek külföldön, a szervezetnél eddig több mint 22 ezren regisztráltak.

Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár előadásában a program részletes eredményeiről számolt be. A jövő feladatai közé sorolta a teljesen inaktív fiatalok megszólítását és az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte a fiatalok motiválatlanságának kezelését. A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy a tervek szerint 2022-ig mintegy 180 ezer fiatal kaphat segítséget az elhelyezkedéshez, vagy piacképes tudás megszerzéséhez.

A fiatalok foglalkoztatásának növelése és munkanélküliségi rátájuk csökkentése érdekében az Európai Unió 2013-ban hozta létre az Ifjúsági garancia rendszert, amely különböző eszközökkel támogatja a fiatalok munkába állását, és amelyhez Magyarország is csatlakozott. Ennek része a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program, gyakornoki, valamint munkerőpiaci programok.

A rendezvényen a SZEFIT képviseletében részt vett Nagy Viktória SZEFIT elnök, aki a délutáni panelbeszélgetések egyikén, "A jövő generációja - a jövő munkahelye: munkaerő-igények és munkaerőhiány a XXI. század munkapiacán" témában rendezett panelvitában képviselte a szakszervezeti álláspontot.

A program eddigi eredményeiről szóló összefoglaló kiadvány, amelyet a helyszínen kaptak meg a konferencia résztvevői a csatolmányban olvasható.

Az oldal csatolmányt tartalmaz.

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: