Cselekvési keretterv a fiatalok foglalkoztatásáról

Illusztráció

A SZEFIT üdvözli a közös sajtótájékoztatón bemutatásra került, az ETUC, a BUSINESSEUROPE, az UEAPME és a CEEP által elfogadott Cselekvési keretterv a fiatalok foglalkoztatásáról (Framework of Actions on Youth Employment) című dokumentumot, amely a 2012. szeptember és 2013. április közötti időszakban lezajlott szociális párbeszéd tárgyalások – melyben a magyar szakszervezeti konföderációk is képviseltették magukat - eredményeként született meg.

Jelenleg az Európai Unióban 24,4 %-os a fiatalok körében a munkanélküliség, ezért sürgős és határozott fellépésre van szükség. Európa nem engedhet meg magának egy elveszett generációt.

A bemutatott cselekvési keretterv az első prioritása az európai szociális partnerek 2012-2014-es munkaprogramjának. Célja, hogy az európai szociális partnerek népszerűsítsék azokat a megoldásokat, amelyek eredményeként csökkenhet a fiatalok körében a munkanélküliség. Egyúttal felszólítják a nemzeti szociális partnereket, a hatóságokat és más érintetteket, hogy közösen lépjenek fel és érjenek el kézzel fogható eredményeket a fiatalok foglalkoztatásának növelésében.

Több pilléren nyugvó megközelítésre van szükség, hogy kialakuljon egy dinamikus, nyitott és mobilis munkaerőpiac a fiataloknak, valamint olyan intézkedésekre és ehhez megfelelő forrásokra, amelyek több és jobb munkahely, magas minőségű tanulási lehetőségek és a fiatalok tudása és a munkáltatók elvárásai közötti jobb egyensúly létrehozására koncentrálnak. 

A cselekvési keretterv már létező és új jó gyakorlatokra épül, amelyek 4 meghatározott prioritáshoz kapcsolódnak: oktatás, átmenet a munka világába, foglalkoztatás és vállalkozás. Az európai szociális partnerek célja, hogy a legsikeresebben alkalmazható megoldásokat népszerűsítsék, amelyek inspirációként szolgálhatnak a nemzeti szintű szociális partnereknek és döntéshozóknak az egyes országokban. Külön javaslatokat fogalmaztak meg az EU intézményei és a tagállamok kormányai felé is.

A magyar nyelvű összefoglaló a keretterv tartalmáról a csatolmányban olvasható.

Az oldal csatolmányt tartalmaz.

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: