Széchenyi 2020

Jogállamiság és szociális párbeszéd a mai Magyarországon

A SZEF Akadémia „Jogállamiság és szociális párbeszéd a mai Magyarországon” címet viselő konferenciáján Varga László SZEF elnök köszöntötte az egybegyűlteket.

Az elnök úr elmondta, hogy a rendezvény egy hosszabb „Felelősséggel Magyarországért! Elkötelezetten a Közjó és Közérdek Szolgálatáért!” mottót viselő szakmai érdekvédelmi konferenciasorozatnak az első állomása. Ezt követően bemutatta a 4 előadót, akik azért kerültek meghívásra, hogy hozzájárulnak az esemény sikeréhez: Fehér József SZEF alelnököt; Kerék-Bárczy Szabolcs közpolitikust; Kiszelly Zoltán politológus, főiskolai docenst; Dr. Kolláth György címzetes egyetemi docens, alkotmányjogászt.

Kép

Mint mondta Dante után szabadon „Egy nagy sötét erdőbe jutottunk” és nem tudjuk, hogy milyen fákat ültettek, ültetnek elénk jó vagy rossz szándékkal. Egyre sűrűbb lesz az erdő az olyan „fák” ültetésével, mint az Alaptörvény, a befagyasztott közszolgálati bérek, stb. Ennek a konferenciának a célja, hogy találjunk egy járható, méghozzá minél többünk számára járható kivezető utat ebből az erdőből.

Rövid összefoglalók az előadásokból:

A közszolgálati szakmai társadalmi közmegegyezés helyzete a jogállamiság tükrében
Előadó: Fehér József, a SZEF alelnöke

Magyarország mérlegen, különös tekintettel a jogállamiságra
Előadó: Kerék-Bárczy Szabolcs közpolitikus

Paradigmaváltás az államfelfogásban, avagy: „Vissza a jövőbe?”
Előadó: Kiszelly Zoltán politológus, főiskolai docens

Jogállamiság – szociális párbeszéd – szakszervezetek: de jure és de facto
Előadó: Dr. Kolláth György címzetes egyetemi docens, alkotmányjogász

Zárásként Varga elnök úr elmondta: „nem fejezünk be semmit, nem is zárunk le semmit, nincs zárszó”. Látható, hogy az akadémia sorozat folytatható lesz és a SZEF folytatja is, hiszen keresni kell a közös választ, hogy miben van egyetértés és miben konfrontáció, különben nem található meg azt a minimum egyetértést, ami kell nemcsak a mindennapi élethez, hanem a politikához is. A konferencia talán félreállított néhány fát, ágat a sötét erdőben, s ezen az úton kell tovább haladni.

 
 

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: