Széchenyi 2020

Civilek helyzetben

Illusztráció

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Európai Gazdasági Szociális Bizottság (EGSZB) 2016. március 17-18-aiplenáris ülésén Federica Mogherini volt a vendég. Mulasztásról, jogérvényesülésről,migránsokról, biztonságról és a közeljövőről volt szó.

 

Szokás, hogy az Európai Gazdasági Szociális Bizottság (EGSZB) alkalmanként vezető európai uniós politikusokat hív meg. Ilyen volt Federica Mogherini, az Európai Bizottság alelnökének és egyben a külügyi biztonságpolitikai főképviselőjének a 2016. márciusi 17-18-ai plenáris ülésen tett látogatása.

 

A civilek fontossága

 Az alelnök asszony beszédében hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) számára az európai civil társadalommal való együttműködés, mert az EU külpolitikájának nemcsak az EU intézmények, hanem a civil szervezetek véleményét is képviselnie kell. Majd tájékoztatott bennünket: az EU új átfogó külpolitikai stratégiája júniusban kerül az Európai Tanácsnak bemutatásra, ami nem a tradicionális diplomáciai szabályok szerint készül, hanem foglalkozik az EU számára olyan fontos témákkal is, mint a kereskedelem, a fejlesztés, a klímaváltozás, az emberi jogok. Mindez az EU minden szereplőjének - beleértve a tagállamok nemzeti parlamentjeit, akadémikusokat, diákokat, civil szervezeteket is - véleményét is tükrözni fogja. A civil társadalommal kapcsolatban elmondta, hogy a szerepük különösen azokban az országokban nagyon fontos, ahol az intézmények vagy a jogok által nyújtott lehetőségek gyengék, az ilyen országokban kell az EU-nak segítséget nyújtania. Megemlített néhány országot is, amelyekkel már korábban szerződést kötöttek, ilyenek Szíria, Líbia, Kolumbia, ill. néhány afrikai ország, pl. Tunézia.

A menekültválsággal kapcsolatban kifejtette, hogy az EU tagországoknak közösen kell megoldaniuk a válságot, mivel a menekültáradat nem fog leállni. Az EU túl sokáig nem tett semmit, ezért érthető, hogy az EU lakossága kritizálja a döntéshozókat. A Külügyi Szolgálatról bővebben: http://eeas.europa.eu/statements-eeas/

 

Migrációs válság

A plenáris ülés másik központi témája a migrációs válság volt. Ezért az EGSZB elhatározta, hogy összesen 11 országra vonatkozó felmérést végez azokban az országokban, melyek a migrációs válságban a leginkább érintettek, vagy érintettek voltak. Ezek az országok a következők: Ausztria, Svédország, Görögország, Magyarország, Németország, Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Málta, Lengyelország és Bulgária, valamint egy EU-n kívüli országban, Törökországban készült felmérés. A magyar tényfeltáró látogatásban én is részt vettem, ahol különböző civilszervezetekkel és karitatív szervezetekkel találkoztunk. Kérdéseinkkel azt szerettük volna megtudni, hogy a migráns válság idején milyen problémákkal találkoztak, és milyen javaslataik vannak a jövőre vonatkozóan.

Az összes látogatás után elkészült egy összesítő az érintett országok civil szervezeteinek ajánlásáról, amely magyarul is elérhető.

http://www.eesc.europa.eu/resources/docs/16_59_migration_synthesis-report_def_hu.pdf

A magyar misszióról készült összefoglalót angol nyelven mellékelem, mivel magyar változat még nem készült belőle.(A csatolmányban megtalálható.)

 

Elfogadott programok

A plenáris ülésen a következők kerültek elfogadásra: a strukturális reformot támogató program; az Európai Tengerbiztonsági Ügynökségről szóló előterjesztése ; az egységes piac továbbfejlesztése; a tájékoztatóról szóló irányelv; az európai biztonsági stratégia; az euróövezet gazdaságpolitikája.

 

Koller Erika

 

 

 

 

 

Az oldal csatolmányt tartalmaz.

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: